Nieuws < Werkt een warmtepomp wanneer het vriest?
Werkt een warmtepomp wanneer het vriest?
Een veelvoorkomende bezorgdheid over warmtepompen is dat ze niet efficiënt zijn bij koude temperaturen of zelfs helemaal niet verwarmen wanneer het vriest. In werkelijkheid presteren warmtepompen ook goed in koude klimaten. We leggen je graag uit hoe warmtepompen werken in vriesweer en waarom ze een slimme keuze zijn, zelfs als de temperaturen dalen.
Werkt een warmtepomp wanneer het vriest?

Hoe werkt een warmtepomp?

Om te begrijpen waarom warmtepompen ook in koude omstandigheden werken, is het belangrijk om te weten hoe ze werken. Een lucht-water of lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Zelfs bij vriestemperaturen bevat de lucht nog steeds enige warmte. Met een compressor comprimeert en verhoogt een warmtepomp de temperatuur van deze buitenlucht, waardoor het mogelijk wordt om je huis te verwarmen. Meer info over de onderdelen en de werking van een warmtepomp lees je hier.

Lucht-water warmtepompen en lage temperaturen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, waaronder lucht-lucht, lucht-water en geothermische warmtepompen. Lucht-lucht warmtepompen onttrekken warmte aan de buitenlucht en leveren deze direct aan de binnenruimte. Lucht-water warmtepompen halen warmte uit de lucht en gebruiken deze om water op te warmen, dat vervolgens wordt gebruikt om je huis te verwarmen via vloerverwarming of radiatoren.

Technologische vooruitgang en prestaties

Moderne warmtepompen zijn ontworpen met geavanceerde technologieën die hun prestaties bij koude temperaturen verbeteren. Bovendien hebben veel warmtepompen nu variabele snelheidscompressoren die een consistente en efficiënte werking handhaven, zelfs bij vriesweer. Ook hebben we steeds minder warmtevraag in de energiezuinige woningen waardoor ook de gevraagde watertemperatuur daalt, met een lager en efficiënter verbruik als gevolg.

Voordelen van warmtepompen bij koude temperaturen

  • Energie-efficiëntie: warmtepompen kunnen zelfs bij lage buitentemperaturen efficiënt werken, waardoor ze een energiezuinige keuze zijn.

  • Lagere verwarmingskosten: doordat warmtepompen warmte uit de omgevingslucht of grond halen, verminderen ze de afhankelijkheid van traditionele verwarmingsbronnen, wat kan leiden tot lagere verwarmingskosten.

  • Milieuvriendelijkheid: omdat warmtepompen gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen, verminderen ze de uitstoot van broeikasgassen in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen.

Een warmtepomp werkt dus zeker wanneer het vriest, en moderne technologieën hebben hun efficiëntie bij koude temperaturen verder verbeterd. Bij het overwegen van een warmtepomp is het belangrijk om te kijken naar het specifieke type warmtepomp en de klimatologische omstandigheden in jouw regio. Met de juiste planning, installatie en onderhoud kan een warmtepomp een betrouwbare en energiezuinige verwarmingsoplossing zijn, zelfs in de koudste wintermaanden. Doe hiervoor beroep op een betrouwbare installateur met ervaring.
Aendekerk bv
BE 0842.186.464
Industrieterrein Kanaal Noord 1402, B-3960 Bree
infoaendekerk.be
Volg ons: FB TW
Algemene informatie:
infoaendekerk.be

Planning van jullie installatie:
planningaendekerk.be

Na-service en vragen over de bediening van jullie installatie:
serviceaendekerk.be

Onze kantoren zijn van maandag tot en met donderdag telefonisch bereikbaar
van 09u00 tot 12u00 en van 13u00 tot 17u00. Op vrijdag tot 16u00.
Zaterdag & zondag op afspraak. Onze toonzaal is open op afspraak.