Nieuws < Een zonneboiler of warmtepompboiler?
Een zonneboiler of warmtepompboiler?
Woningen waarbij het sanitair warm water gekoppeld is aan de centrale verwarming, besteden een groot deel van hun energie aan de verwarming van dat sanitair water. Er bestaan nochtans energiezuinige alternatieven om sanitair water op te warmen, zoals een zonneboiler of een warmtepompboiler. Wanneer zijn deze systemen een betere optie?
Een zonneboiler of warmtepompboiler?
De energie voor het warm water in de keuken en de badkamer kan men op verschillende manieren opwekken: met fossiele brandstoffen, zuiver elektrisch of via duurzame energiebronnen zoals de zon, lucht of water. Om duurzame energiebronnen te benutten, heb je een zonneboiler of een warmtepompboiler nodig.

De werking van een warmtepompboiler

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. Zoals er warmtepompen bestaan om je woning te verwarmen, bestaan er ook warmtepompboilers die enkel en alleen instaan voor de verwarming van sanitair water. Een warmtepomp combineert elektriciteit en natuurlijke bronnen om warmte op te wekken. Een warmtepompboiler is een trage, maar energiezuinige en efficiƫnte manier om water te verwarmen.


Een zonneboiler of warmtepompboiler?

De werking van een zonneboiler

Net zoals men zonne-energie kan inzetten om elektriciteit op te wekken, kan men ook sanitair water opwarmen met zonne-energie, door middel van een zonneboiler. Dat warm water kan dienen in de keuken en de badkamer, maar ook om de woning te verwarmen via bijvoorbeeld vloerverwarming. Net zoals bij zonnepanelen, bestaat een zonneboiler uit panelen die het zonlicht opvangen op het dak, om daarna de warmte te transporteren naar een voorraadvat.

De voordelen van een zonneboiler of warmtepompboiler

Om sanitair warm water energiezuinig te verwarmen, is het van belang om de systemen en energiezuinigheid van jouw woning in het algemeen te optimaliseren. Om echt de vruchten te plukken van een zonneboiler of warmtepompboiler, is het bijvoorbeeld aangewezen om alle systemen goed op elkaar af te stellen. Dit begint bij het vaststellen van de energievraag en de dimensionering. Zo kan je bijvoorbeeld warm water opwekken met overtollige energie van je zonnepanelen. Door middel van slimme sturing kan dit hele proces geautomatiseerd worden.

Aendekerk is gespecialiseerd in airco, zonne-energie en warmtepompen en staat klanten steeds bij met het totaalplaatje van duurzame technieken. Twijfel je tussen een zonneboiler of een warmtepompboiler? Neem contact op en we bekijken wat voor jou de meest geschikte optie is.
Aendekerk bv
BE 0842.186.464
Industrieterrein Kanaal Noord 1402, B-3960 Bree
infoaendekerk.be
Volg ons: FB TW
Algemene informatie:
infoaendekerk.be

Planning van jullie installatie:
planningaendekerk.be

Na-service en vragen over de bediening van jullie installatie:
serviceaendekerk.be

Onze kantoren zijn van maandag tot en met donderdag telefonisch bereikbaar
van 09u00 tot 12u00 en van 13u00 tot 17u00. Op vrijdag tot 16u00.
Zaterdag & zondag op afspraak. Onze toonzaal is open op afspraak.