Nieuws < 3 meest gestelde vragen over zonnepanelen
3 meest gestelde vragen over zonnepanelen
Zonnepanelen laat je niet ieder jaar installeren. Ze zijn tenslotte geen kleine investering. Je doet er dus goed aan om correcte informatie in te winnen om jezelf de kopzorgen nadien te besparen. Zo verdienen de panelen zichzelf al snel terug. Overweeg je om zonnepanelen te laten plaatsen? Of heb je onlangs zonnepanelen laten installeren, maar zit je nog met enkele vragen? We beantwoorden in deze blog alvast de 3 meest gestelde vragen.
3 meest gestelde vragen over zonnepanelen

Hoeveel brengen zonnepanelen op tijdens zonnige zomerdagen?

Een belangrijk onderdeel van jouw beslissing is natuurlijk de opbrengst. Een zonnige zomerdag zal altijd voor veel opbrengst zorgen, maar naast het zonlicht zijn er nog andere factoren die het rendement beïnvloeden: schaduw op de panelen, de hellingsgraad, de temperatuur, de omgeving, enz.

Hoe warmer de zonnepanelen, hoe lager de opbrengst. In een ideale situatie is er dus veel zonlicht, maar is het niet te warm. Daarom is het belangrijk om genoeg afstand te bewaren tussen het dak en de panelen. Zo is er voldoende luchtcirculatie tussen de dakbedekking en het paneel. De meeste pieken in opbrengst liggen hierdoor niet in de zomer, maar in maart of april, wanneer er veel zonlicht is bij lage temperaturen. De totale dagopbrengst zal waarschijnlijk wel hoger zijn in de zomer.


3 meest gestelde vragen over zonnepanelen

Hoe beslis ik hoeveel zonnepanelen ik installeer?

Een andere veelgestelde vraag is “hoeveel zonnepanelen kan ik best installeren?”. Hier bestaat geen juist of fout antwoord voor. Om een rationele keuze te maken, kijk je best naar jouw elektriciteitsverbruik en de factoren die dit beïnvloeden. Zo verdien je jouw investering het snelst terug. Hieronder alvast enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden bij de dimensionering van de zonnepaneleninstallatie:
• Hoeveel mensen wonen er in de woning?
• Hoe verwarm je de woning en het sanitair warm water?
• Heb je elektrische voertuigen en een laadpaal? Kan je op het werk opladen?
• Is er overdag iemand thuis?

Tot en met 31 december 2023 kunnen huishoudens genieten van een BTW-verlaging voor de aankoop van zonnepanelen. Dit maakt de terugverdientijd opvallend korter.


3 meest gestelde vragen over zonnepanelen

Moet je zonnepanelen poetsen en onderhouden?

Het onderhoud en de reiniging van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. Als eerste bepaalt de kwaliteit van de zonnepanelen zeer veel. De verontreiniging van het paneel hangt namelijk af van de glasplaat en de coating op de glasplaat. Hoe beter het glas en de coating, hoe minder snel vuil zich hecht op het paneel, hoe minder snel je het paneel moet reinigen.

Naast het paneel zelf, bepaalt de omgeving ook veel over het onderhoud en de reiniging. Staan er bomen in de buurt van de panelen? Is jouw woning omringd door akkers? Zo kunnen er namelijk bladeren en stof op de panelen belanden. Wanneer het een lange tijd niet regent, zullen stof en bladeren langer op de panelen blijven liggen. Zo is het weer ook een grote factor. Tenslotte speelt de hellingsgraad ook een rol. Hoe kleiner de hellingsgraad, hoe langer het vuil zich hecht op de panelen.

Hoe moet je de panelen dan precies poetsen of onderhouden? Het is aangeraden om de panelen na 7 jaar te (laten) reinigen. Wil je het zelf toch al eerder doen? Dan is het aangeraden om dit niet in de volle zon te doen, maar eerder in een vochtige periode wanneer het vuil niet te hardnekkig is, best ’s ochtends of ’s avonds. Je kan hiervoor een borstel gebruiken die je ook gebruikt voor ramen of een veranda.

Contacteer Aendekerk voor al jouw vragen

Aendekerk is gespecialiseerd in duurzame technieken, waaronder zonnepanelen. Je kan bij ons terecht voor vakkundig advies en een kwalitatieve plaatsing. Daarnaast leveren we ook reiniging en onderhoud van de installatie.

Ieder huis en gezin is anders. Daarom bestaan er 1001 antwoorden op de meest gestelde vragen. Bij Aendekerk evalueren we iedere situatie apart en bezorgen we een offerte op maat van de klant. Zo ben je zeker van een optimaal rendement. Zonnepanelen zijn dan ook een investering voor het leven.

Neem contact op voor een antwoord op al jouw vragen.
Aendekerk bv
BE 0842.186.464
Industrieterrein Kanaal Noord 1402, B-3960 Bree
infoaendekerk.be
Volg ons: FB TW
Algemene informatie:
infoaendekerk.be

Planning van jullie installatie:
planningaendekerk.be

Na-service en vragen over de bediening van jullie installatie:
serviceaendekerk.be

Onze kantoren zijn van maandag tot en met donderdag telefonisch bereikbaar
van 09u00 tot 12u00 en van 13u00 tot 17u00. Op vrijdag tot 16u00.
Zaterdag & zondag op afspraak. Onze toonzaal is open op afspraak.