Nieuws < 6% BTW voor warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers: hoe zit dat juist?
6% BTW voor warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers: hoe zit dat juist?
Sinds 1 april 2022 geldt een tijdelijke verlaging van 21% naar 6% BTW voor warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers. Tot en met 31 december 2023 kunnen gezinnen en alleenstaanden genieten van deze verlaging voor de aankoop en installatie van deze energiebesparende investeringen. Maar zijn er ook kleine lettertjes? Aan welke voorwaarden moet je juist voldoen om deze maatregel te kunnen toepassen? We beantwoorden hieronder alvast 6 veelgestelde vragen.
6% BTW voor warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers: hoe zit dat juist?

1. Welke woningen kunnen gebruik maken van 6% BTW voor warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers?

De verlaging is in de eerste plaats van toepassing op privéwoningen van minder dan 10 jaar. Woningen ouder dan 10 jaar genieten reeds een vaste verlaging (niet tijdelijk). Het BTW-tarief voor afbraak en opbouw was al verlaagd naar 6% tot en met 31 december 2022, maar dit is eveneens verlengd tot 31 december 2023.

2. Aan welke voorwaarden moet ik zelf voldoen?

De klant moet een eindgebruiker zijn. Dat kan zowel een eigenaar, vruchtgebruiker of huurder zijn.

3. Wanneer is deze verlaging geldig?

Wanneer de factuur voor de installatie(s) ontvangen of betaald wordt tussen 1 april 2022 en 31 december 2023. De datum van de overeenkomst of de offerte is minder van belang, net zoals het tijdstip van uitvoering van de werken.

4. Is de verlaging van toepassing op alle soorten warmtepompen?

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen: lucht-lucht, lucht-water, water-water. Deze kunnen dienen voor verwarming, koeling, sanitair warm water of een combinatie van deze. Het type warmtepomp speelt geen rol voor de BTW-verlaging, maar de toepassing wel. Warmtepompen die enkel dienen voor koeling komen namelijk niet in aanmerking. Het systeem moet dus minstens over een verwarmingsfunctie beschikken om onder de BTW-verlaging te vallen.

5. Wat met hybride systemen?

Een hybride warmtepomp is aangesloten op een verwarmingssysteem dat naast de warmtepomp ook warmte produceert op basis van fossiele brandstoffen. Sinds 1 juli 2022 komen hybride systemen niet meer in aanmerking voor de BTW-verlaging.6% BTW voor warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers: hoe zit dat juist?

6. Vallen andere energiebesparende investeringen ook onder deze regeling?

Alle onderdelen en toebehoren die nodig zijn voor de levering en plaatsing van warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers vallen onder de BTW-verlaging. Andere energiebesparende systemen vallen hier niet onder.

Hieronder enkele voorbeelden van installaties die niet onder de BTW-verlaging vallen:
• componenten sanitair en verwarming: vloerverwarming en radiatoren
• thuisbatterij
• componenten elektriciteitsnet na de zekeringskast
• laadpalen
• slimme sturing
• thermostaten.


Alle voorwaarden en details vind je terug op de website van FOD Financiën.

Ook 6% BTW voor jouw warmtepomp, zonnepanelen of zonneboiler?

Zit je toch nog met vragen of twijfels over jouw specifieke situatie? Weet je niet goed welke systemen geschikt zijn voor jouw woning? Aendekerk helpt je bij het vinden van de oplossing. Door meer dan 30 jaar het beste van onszelf te geven hebben we ervaring met een brede waaier aan systemen en combinaties.

Aendekerk kan jouw partner zijn voor alle installaties aan het verlaagde BTW-tarief van 6%: warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers. Neem contact op voor meer informatie.
Aendekerk bv
BE 0842.186.464
Industrieterrein Kanaal Noord 1402, B-3960 Bree
infoaendekerk.be
Volg ons: FB TW
Algemene informatie:
infoaendekerk.be

Planning van jullie installatie:
planningaendekerk.be

Na-service en vragen over de bediening van jullie installatie:
serviceaendekerk.be

Onze kantoren zijn van maandag tot en met donderdag telefonisch bereikbaar
van 09u00 tot 12u00 en van 13u00 tot 17u00. Op vrijdag tot 16u00.
Zaterdag & zondag op afspraak. Onze toonzaal is open op afspraak.