Wat doet een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt warmte uit natuurlijke warmtebronnen, denk hierbij aan de buitenlucht, aarde of grondwater. De warmtepomp gebruikt de warmte om het water van de centrale verwarming (CV) of het sanitair te verwarmen.
Bij Aendekerk werken we met drie warmtepompen: water-water, lucht-water en water-water. Al deze pompen werken op dezelfde manier, het is alleen de manier waarop de warmte wordt onttrokken, die verschilt. Hieronder vind je een overzicht van ieder type warmtepomp.
Lucht-lucht warmtepomp
Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenunit. De buitenunit trekt lucht van buiten en wordt omgezet tot de gewenste temperatuur. De lucht wordt vervolgens verspreid in de woning, deze lucht kan zowel verwarmd (verwarming) als gekoeld (airco) zijn.
De kosten van een installatie van een lucht-lucht warmtepomp liggen lager in vergelijking met de andere twee warmtepompen (zie hieronder). Hou er wel rekening mee dat de prijs van een aantal factoren afhangt, zoals het model van de units (vloer-, plafond- of wandmodel), het aantal units en het vermogen. Dit type warmtepomp wordt vaak gekozen om een ruimte bij te warmen.
Lucht-water warmtepomp
Een lucht-water warmtepomp haalt haar warmte uit de buitenlucht en verwarmt hiermee het water van de centrale verwarming of het sanitair. Dit type warmtepomp wordt het vaakst gekozen, zeker bij een nieuwbouw is dit een energiezuinige en betrouwbare keuze.
Bij een lucht-water warmtepomp moeten er geen grondboringen voorzien worden (i.v.m. water-water warmtepomp). Ook dat maakt dit type warmtepomp interessant(er), zowel op vlak van prijs als installatie.
Water-water warmtepomp
Een water-water warmtepomp haalt de warmte uit grondwater en verwarmt hiermee het water van de centrale verwarming. Hiervoor worden er twee putten voorzien met een diepte van 25 tot 150 meter. De uiteindelijke diepte is afhankelijk van de bodemsamenstelling. Er wordt steeds gekozen voor een diepte waar de temperatuur van het water constant is. Zo ben je altijd zeker van het beste rendement.
Dit systeem is het duurste vanwege de combinatie geothermische boringen en hydraulische warmtepompinstallatie. Voor een particuliere woning is dit type warmtepomp vaak overbodig, aangezien je met het type warmtepompen hierboven hetzelfde eindcomfort verkrijgt.
Persoonlijk advies
Bij Aendekerk kiezen we voor de warmtepomp die het beste aansluit op jouw woning. We denken efficiƫnt en doelgericht, op maat van dat waar jij nood aan hebt. Ons advies is daarom ook altijd eerlijk en professioneel. Zodat je optimaal geniet van de best mogelijke oplossing. Heb je vragen voor ons? Of ben je benieuwd naar onze persoonlijke mening?
Bel ons op of
stuur ons een mailtje. We helpen je met veel plezier verder!